Monday, January 17, 2011

Rendang Lisza Nazim


Assalammualaikum Ehe... ini merupakan masakan rendang Muthiah buat kali yang ketiga. Alhamdulillah, setelah berusaha try and error, akhirnya... Ada penambahan sikit. Muthiah ambil resipi daripada Mok Ja.

Bahan-bahan

Ayam yang dipotong ikut suka.
2 batang serai - dititik.
2 helai daun limau purut - dihiris kasar.
1 cawan santan pekat (Muthiah tidak berapa gemar santan banyak. Buat, guna tidak sampai secawan pun).
2 sudu kerisik.
2-3 biji ubi kentang (tidak letak pun tidak apa)
Bawang besar - dibelah 4 (Muthiah ikut resipi Ann, bekas teman serumah dahulu).
Garam dan gula secukup rasa.

Bahan-bahan dikisar

5 ulas bawang merah (lagi banyak, lagi sedap - ikut Mok Ja)
3 ulas bawang putih.
3 ulas cili api.
5 tangkai cili kering (kalau tidak ada, letak cili boh).
1 inci halia.
1 inci lengkuas.
1 inci kunyit hidup.
Sedikit jintan manis, jintan putih dan ketumbar (bagi bau sedap).

Cara membuatnya

1- Perap bahan-bahan dikisar dengan ayam selama 1 jam (Muthiah tidak tunggu satu jam pun). Campur sekali ubi kentang dan bawang besar.

2- Panaskan bahan yang diperap di atas api (Muthiah lebihkan air sewaktu mengisar. Jadi, agak cair tetapi tidaklah terlalu cair. Muthiah panaskan sampai mendidih).

3- Kemudian, masukkan santan, gula, garam, daun limau purut, daun serai, kerisik. Kalau ada daun kunyit, masukkan sekali.

4- Apabila kering sudah, angkatlah. Siap.

Sedap...alhamdulillah...

Selamat mencuba.

Muthiah : Insya-ALLAH, ada rezeki... hendak buat rendang tok pula. Resipi daripada Mok Ja juga.

No comments:

Post a Comment