Assalammualaikum Ehe... ini merupakan masakan rendang Muthiah buat kali yang ketiga. Alhamdulillah, setelah berusaha
try and error, akhirnya... Ada penambahan sikit. Muthiah ambil resipi daripada Mok Ja.
Bahan-bahanAyam yang dipotong ikut suka.
2 batang serai - dititik.
2 helai daun limau purut - dihiris kasar.
1 cawan santan pekat
(Muthiah tidak berapa gemar santan banyak. Buat, guna tidak sampai secawan pun).2 sudu kerisik.
2-3 biji ubi kentang (tidak letak pun tidak apa)
Bawang besar - dibelah 4
(Muthiah ikut resipi Ann, bekas teman serumah dahulu).Garam dan gula secukup rasa.
Bahan-bahan dikisar5 ulas bawang merah (lagi banyak, lagi sedap - ikut Mok Ja)
3 ulas bawang putih.
3 ulas cili api.
5 tangkai cili kering (kalau tidak ada, letak cili boh).
1 inci halia.
1 inci lengkuas.
1 inci kunyit hidup.
Sedikit jintan manis, jintan putih dan ketumbar (bagi bau sedap).
Cara membuatnya1- Perap bahan-bahan dikisar dengan ayam selama 1 jam (Muthiah tidak tunggu satu jam pun). Campur sekali ubi kentang dan bawang besar.
2- Panaskan bahan yang diperap di atas api (Muthiah lebihkan air sewaktu mengisar. Jadi, agak cair tetapi tidaklah terlalu cair. Muthiah panaskan sampai mendidih).
3- Kemudian, masukkan santan, gula, garam, daun limau purut, daun serai, kerisik. Kalau ada daun kunyit, masukkan sekali.
4- Apabila kering sudah, angkatlah. Siap.
Sedap...alhamdulillah...
Selamat mencuba.
Muthiah :
Insya-ALLAH, ada rezeki... hendak buat rendang tok pula. Resipi daripada Mok Ja juga.
No comments:
Post a Comment