Monday, July 26, 2010

Nasi goreng Simpang (ayam merah)

Bahan-bahan

(A) Nasi goreng

Nasi putih
Bawang merah, bawang putih – ditumbuk
Kacang panjang, lobak merah, cili merah – dipotong
Sos tiram
Sedikit garam

(B) Ayam merah

Ayam dipotong kecil-kecil
Bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia – dihiris
Sos cili, sos tiram, sos tomato

Cara membuatnya

(A) Nasi goreng


1- Tumis bawang sehingga naik bau. Kalau ada mentega, tumislah dengan mentega.

2- Masukkan sos tiram dan sedikit garam.

3- Masukkan sayur-sayuran.

4- Masukkan nasi dan siap…

(B) Ayam merah

1- Tumis bahan dihiris sehingga naik bau.

2- Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Juga sedikit air.

3- Masukkan ayam yang telah dipotong. Dan… siap.

Muthiah : Sebenarnya, untuk menu daging merah tetapi dagingnya tiada. Hahaha…

*** Hahaha… sebenarnya, Muthiah hendak masak kangkung goreng serta ayam masak kurma. Tup tup terbangun lewat. Jadi, tukar menu serta-merta. Jangan marah ;)

Monday, July 19, 2010

Nasi goreng kampung


Bahan-bahan

Nasi putih
Ikan bilis
Bawang putih, bawang merah, cili api (hendak pedas, letaklah banyak sedikit)belacan - ditumbuk
Kangkung, lobak merah
Cili kering - dikisar
Sos cili
Sos tiram (tidak letak pun tidak apa)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1- Goreng ikan bilis - letakkan di tepi.

2- Tumis bahan ditumbuk sehingga naik bau.

3- Masukkan cili kering, sos cili, sos tiram dan sedikit garam.

4- Masukkan kangkung dan lobak.

5- Masukkan nasi putih dan siap.... Kalau hendak letak kicap pun, boleh.

Muthiah : Suka nasi goreng kampung ;)

** Hmmm... nampak tidak meriah pula nasi goreng dalam gambar. Sebenarnya, kangkung dan ikan bilis dan bla bla sudah dimasukkan ke dalam bekas (bekal suami ke tempat kijo...)

Monday, July 12, 2010

Bihun sup


Bahan-bahan

(A) Bihun

Bihun – direndam dahulu

(B) Kuah bihun @ sup

Bawang merah, bawang putih, halia (dihiris nipis)
Ayam, fishball, fishcake (dipotong) – kalau hendak letak udang dan sotong pun boleh
Ubi kentang (dipotong 4)
Sawi, lobak, kubis bunga, tomato – boleh juga letak sayur yang bersesuaian … cendawan contohnya
Sup bunjut – kalau tidak letak pun tidak apa. Kiranya, macam sup kosong yang tidak terasa kosong :)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1- Untuk penyediaan bihun, rendamkan dengan air panas apabila agak-agak sup sudah siap/ sudah hampir hendak makan. Takut, kembang pula nanti.

2- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Kemudian, masukkan air.

3- Selepas itu, masukkan ayam serta ubi kentang. (Bagi yang hendak guna sup bunjut, masukkan sup bunjut sekali).

4- Agak-agak hampir menggelegak, masukkan fishball dan fishcake. Setelah menggelegak, masukkan sayur-sayuran. Kemudian, masukkan garam secukup rasa. Dan… siap …

5- Boleh hias dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Di samping itu, boleh hiris cili api dan letakkan di dalam kicap (ada juga yang letak sedikit cuka dalam kicap [Peringatan! : Jangan amalkan begini selalu… tidak elok untuk kesihatan].

Muthiah : Alhamdulillah… suami puas hati. Nampak simple, bukan? Sedap maaa… ikutkan, hari-hari ‘dia’ hendak makan bihun sup tetapi… huhu… bosan maaa…

Monday, July 5, 2010

Cendawan celup tepung



Takut suami bosan makan sup cendawan dan cendawan goreng biasa, Muthiah cuba buat cendawan celup tepung. Hmmm..boleh tahan tetapi Muthiah rasa lebih sesuai guna cendawan tiram.

Bahan-bahan

1 paket cendawan
1 biji telur
Sedikit tepung jagung
Sedikit tepung gandum
Garam secukup rasa
(Kalau hendak pedas, letaklah lada hitam)

Cara membuatnya

1- Pecahkan telur dan pukul dalam mangkuk. Selepas itu, letakkan sedikit garam.

2- Gaul tepung jagung dengan tepung gandum. Kemudian, masukkan ke dalam telur.

3- Selepas itu, cendawan yang siap dibasuh dan ditos dimasukkan ke dalam bahan di atas (yang siap dicampur). Tunggu seketika dan goreng dengan minyak panas.

Muthiah : Suka makan cendawan, pucuk paku dan kangkung.