Monday, July 12, 2010

Bihun sup


Bahan-bahan

(A) Bihun

Bihun – direndam dahulu

(B) Kuah bihun @ sup

Bawang merah, bawang putih, halia (dihiris nipis)
Ayam, fishball, fishcake (dipotong) – kalau hendak letak udang dan sotong pun boleh
Ubi kentang (dipotong 4)
Sawi, lobak, kubis bunga, tomato – boleh juga letak sayur yang bersesuaian … cendawan contohnya
Sup bunjut – kalau tidak letak pun tidak apa. Kiranya, macam sup kosong yang tidak terasa kosong :)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1- Untuk penyediaan bihun, rendamkan dengan air panas apabila agak-agak sup sudah siap/ sudah hampir hendak makan. Takut, kembang pula nanti.

2- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Kemudian, masukkan air.

3- Selepas itu, masukkan ayam serta ubi kentang. (Bagi yang hendak guna sup bunjut, masukkan sup bunjut sekali).

4- Agak-agak hampir menggelegak, masukkan fishball dan fishcake. Setelah menggelegak, masukkan sayur-sayuran. Kemudian, masukkan garam secukup rasa. Dan… siap …

5- Boleh hias dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Di samping itu, boleh hiris cili api dan letakkan di dalam kicap (ada juga yang letak sedikit cuka dalam kicap [Peringatan! : Jangan amalkan begini selalu… tidak elok untuk kesihatan].

Muthiah : Alhamdulillah… suami puas hati. Nampak simple, bukan? Sedap maaa… ikutkan, hari-hari ‘dia’ hendak makan bihun sup tetapi… huhu… bosan maaa…

No comments:

Post a Comment