Bahan-bahan1 ikat pucuk paku
Bawang besar, bawang merah (ditumbuk lumat)
Bawang besar (dimayang)
Ikan bilis @ udang
Cili
Tomato (belah 4)
Fishball/ fishcake dan seangkatan dengannya
Garam secukup rasa
Cara membuatnya1- Tumis bawang yang ditumbuk dan dimayang sehingga naik bau.
2- Masukkan ikan bilis @ udang, fishball dan fishcake. Masukkan garam (ada orang, masukkan sayur dahulu sebelum garam – terpulang mengikut cara masing-masing. Yang penting, biar rata).
3- Masukkan pucuk paku tadi, disertai dengan cili dan tomato. Dan… siap! Mudah bukan ;)
Muthiah : Waktu kecil dahulu, Muthiah suka buat kerabu pucuk paku. Nanti, Muthiah kongsi, insya-Allah.
baru je makan masak lemak pucuk paku..hehehe..alhamdulillah
ReplyDeleteakk..saya bese masukknn garam time tgu bwg garing..baru rasa sedap..kalo saya taruk pling last..ade je xkene ng lauk say..masalah tangan xpandai masak kot.ngeeee
hehe..akak biasa masak buh sayur laz2 skit....pandai la tuh..yg penting...ifti kene rajinkn diri masuk dpr..practice make perfect right? jom same2 cuba...
ReplyDeletelupe lak...ikut petua mami akak...masukkan garam/gula/ perasa...time pas bwang dh garing...akak pun biasa ikut cara neh...
ReplyDelete