Bahan-bahan1 ekor ikan bawal (siap ditaruh kunyit dan garam)
Bawang merah, bawang putih, bawang besar (dimayang)
Tomato, lobak, timun (dipotong dadu/ kecil-kecil)
Sos cili, sos tiram, sos tomato
Cili (dipotong halus)
** Hendak hias dengan daun bawang dan daun sup pun boleh ;)
Cara membuatnya1- Goreng ikan bawal – tidak terlalu garing tetapi jangan terlalu sekejap. Takut masih ada bau hanyir. Kemudian, angkat dan letakkan ke tepi.
2- Tumis bawang yang siap dimayang sehingga kekuningan dan naik bau.
3- Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kalau Muthiah, Muthiah tidak letak garam sebab sos-sos berkenaan sudah tinggi kandungan garamnya tetapi terpulang kepada citarasa masing-masing. Begitu juga dengan gula, terpulang pada diri sendiri.
4- Kalau hendak cair, masukkan air sedikit (ini pun terpulang kepada citarasa masing-masing). Apabila sudah menggelegak sedikit, masukkan bahan-bahan yang sudah dipotong dadu.
5- Akhir sekali, masukkan ikan bawal yang siap digoreng tadi.
Muthiah : Pertama kali Muthiah mencuba resipi ini. Hmmm… Muthiah lebih suka resipi yang biasa Muthiah buat. Suami pun setuju. Namun, kalau ingin mencuba… silakan :)
Boleh?
ReplyDelete