Monday, January 18, 2010

Masak asam pedas


Muthiah tidak familiar dengan menu ini. Tidak pasti bagaimana rasanya yang sebenar. Menurut kata suami, lain sedikit tetapi enak untuk dimakan. Nanti, suami belikan untuk Muthiah buat contoh. Kalau tambah tempoyak pun sodap katanya. Insya-Allah, lain kali Muthiah buat. Terima kasih kepada Izarydah atas perkongsian menu ini.

Bahan-bahan

2 ekor ikan mabong (ikan kembung/ tenggiri tidak ada)
Bawang putih, bawang merah, lengkuas, kunyit, lada kering - dikisar
Garam dan gula secukup rasa
Asam keping
Belacan sedikit
Daun kesum dan daun kari

Cara membuatnya

1- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan air dengan sedikit belacan.

2- Setelah mendidih, masukkan garam, gula, asam keping, daun kesum dan daun kari. Selepas itu, masukkan ikan. Dan ... siap...

(Kalau ada bendi, boleh letak sekali)

Muthiah : Insya-Allah, akan jadi menu kegemaran selepas ini.

** Rasanya, lain kali kena tambah bawang dan lada kering. Yang ini, percubaan pertama. Insya-Allah... hendak buat macam yang kedai punya. Bolehkah? Huhu...Insya-Allah, 'Practice make perfect.'

No comments:

Post a Comment