Bahan-bahan(A) Asas nasi air
1- Beras 1 cawan (cuci)
2- Ayam/ fishball/ fishcake dan lain-lain (mengikut citarasa sendiri)
3- Sawi/ Lobak/ Tomato/ Cili
4- Garam secukup rasa
(B)Rencah
1- Bawang putih (dihiris halus)
2- Halia (dihiris halus)
3- Bawang merah (dihiris halus) ~ untuk buat bawang goreng
4- Minyak ~ untuk menumis
Cara membuatnya(A) Penyediaan nasi air
1- Masukkan beras ke dalam periuk dengan air banyak. Kemudian, masukkan sekali ayam/ fishball/ fishcake mengikut citarasa sendiri.
2- Setelah mendidih, masukkan sayur-sayuran; dimulai dengan lobak - sawi - cili - tomato. Kemudian, masukkan garam secukupnya.
(B) Penyediaan rencah
1- Goreng :
i) Bawang putih dan halia
ii) Bawang merah
iii) Ikan bilis
(Secara berasingan - Kalau MALAS, buat sekali harung sahaja)
Setelah siap (A), taburkan rencah (B) di atas nasi air yang sudah siap dihidang.
Sebenarnya, lebih elok dimakan kosong begini tetapi... kalau hendak tambah kicap/ lada sulah pun sodap, insya-Allah.
Muthiah : Hmmm... nasi air di atas sudah tinggal separuh... beri pada jiran. Hehe... penyediaannya? Express tahap cipan.
No comments:
Post a Comment