Thursday, December 31, 2009

Masak lemak tempoyak udang


Bahan-bahan

(A) Bahan dikisar

Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Cili api
Kunyit hidup

(B)

Udang
1 biji ubi kentang (dipotong 4)
1 biji tomato
Asam keping
Santan
Tempoyak

Cara membuatnya

1- Masukkan bahan (A) ke dalam kuali. Kemudian, masukkan pula udang dan ubi kentang (ubi kentang masuk awal sebab untuk lembutkannya).

2- Agak-agak sudah hampir menggelegak, masukkan santan. Selepas itu, masukkan garam (sedikit sahaja / kalau tidak letak garam pun tidak apa), asam keping, tomato dan tempoyak. Bagi yang sudah terbiasa letak gula dalam masakan, boleh letak namun... kalau boleh, kurangkan gula dalam makanan (lagipun, udang itu sendiri sudah sedia manis).

3- Hmmm.. kalau hendak cuba menu baru... Hehe... tambahkan petai jeruk.

Sedap, insya-Allah.

Muthiah : Biar manis senyuman... S.E.N.Y.U.M......

No comments:

Post a Comment