Monday, May 31, 2010

Ikan bawal masak pedas


Assalammualaikum. Here we are… hehe… makanan kegemaran versi cincai-cincai Muthiah.

Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal – letak kunyit dan garam
Bawang merah, bawang putih, cili api, halia – ditumbuk
Bawang besar - dimayang
Cili kering – dikisar
Sos cili
Cili merah, tomato, kacang buncis, lobak merah, petai – dihiris (hiasan) – tidak mahu letak pun tidak apa.

Cara membuatnya

1- Goreng ikan dengan minyak panas. Kemudian, letakkan ke tepi.

2- Tumis bawang yang ditumbuk dan dimayang sehingga naik bau.

3- Masukkan cili kering, sos cili, gula dan garam sekaligus. Kalau hendak letak air, boleh tetapi jangan banyak sangat. Nanti, kehangatannya tidak terasa :)

4- Masukkan bahan-bahan hiasan. Selepas itu, terus masukkan ikan bawal. Sedap walaupun sedikit pedas.

Muthiah : Masa Muthiah kecil-kecil, arwah mama selalu buat masak ikan bawal. Sekarang, sudah bergelar isteri. Setiap minggu makan ikan bawal ;)

No comments:

Post a Comment