Monday, April 26, 2010

Sardin tumis


Pertama-tamanya, Muthiah ingin menyeru kepada semua agar mengurangkan pemakanan sardin. Dari apa yang Muthiah baca, sardin tidak cukup baik untuk kesihatan. Kandungan merkurinya agak tinggi. Muthiah? Hmmm… sebenarnya, Muthiah dapat stock sardin yang agak banyak (FOC). Hendak tidak hendak, masaklah juga. Kalau beli… mungkin tidak. Kalau hendak pun… mungkin untuk buat sandwich.

Bahan-bahan

1 tin sardin
Bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia – dihiris
Cili kering – dikisar
Sos cili
Cili api (hijau) / cili hijau – dihiris serong (pilih warna hijau agar nampak menarik. Haha)
Garam / gula secukup rasa

Cara membuatnya

1- Tumis bawang sehingga naik bau.

2- Masukkan cili kering, sos cili serta garam/ gula (kalau tidak letak garam/ gula lagi baik).

3- Masukkan sardin.

4- Masukkan cili yang sudah dihiris. Siap…. (Kalau hendak letak kicap manis pun, OK)

Muthiah : Tidak makan sardin.

No comments:

Post a Comment