Monday, April 12, 2010

Sambal ikan bilis (nasi lemak)


Bahan-bahan

Ikan bilis
Bawang merah, bawang putih, cili api (bagi penggemar masakan pedas) – ditumbuk
Bawang besar - dimayang
Cili kering yang siap dikisar
Sos cili
Garam secukup rasa (tidak mahu letak pun, tidak apa – sos dan ikan bilis sudah terasa masin)
Gula secukup rasa (tidak mahu letak pun tidak apa – letak untuk kurangkan kepedasan)

Cara membuatnya

1- Goreng ikan bilis dengan minyak panas. Siap… letakkan ke tepi.

2- Tumis bahan siap ditumbuk dengan bawang besar sehingga naik bau.

3- Masukkan cili kering, sos cili, garam serta gula. Kalau hendak berkuah, letakkan sedikit air. Dan… siap.

Muthiah : Kadar kolesterol pada masakan nasi lemak agak tinggi. Jadi, elakkan daripada memilih nasi lemak sebagai menu utama setiap hari. Kadang-kadang, OK :)

No comments:

Post a Comment