Monday, April 26, 2010

Sardin tumis


Pertama-tamanya, Muthiah ingin menyeru kepada semua agar mengurangkan pemakanan sardin. Dari apa yang Muthiah baca, sardin tidak cukup baik untuk kesihatan. Kandungan merkurinya agak tinggi. Muthiah? Hmmm… sebenarnya, Muthiah dapat stock sardin yang agak banyak (FOC). Hendak tidak hendak, masaklah juga. Kalau beli… mungkin tidak. Kalau hendak pun… mungkin untuk buat sandwich.

Bahan-bahan

1 tin sardin
Bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia – dihiris
Cili kering – dikisar
Sos cili
Cili api (hijau) / cili hijau – dihiris serong (pilih warna hijau agar nampak menarik. Haha)
Garam / gula secukup rasa

Cara membuatnya

1- Tumis bawang sehingga naik bau.

2- Masukkan cili kering, sos cili serta garam/ gula (kalau tidak letak garam/ gula lagi baik).

3- Masukkan sardin.

4- Masukkan cili yang sudah dihiris. Siap…. (Kalau hendak letak kicap manis pun, OK)

Muthiah : Tidak makan sardin.

Monday, April 19, 2010

Telur dadar


Hmmm… Menu mudah tetapi mungkin ada yang tidak membuatnya. Manalah tahu… satu dalam sejuta ;)

Bahan-bahan

Telur
Bawang merah, bawang besar, cili merah, kucai – dihiris
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1- Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan masukka bahan-bahan di atas sekaligus.

2- Panaskan sedikit minyak.

3- Kacau telur sampai berbuih dan masukkan terus ke dalam kuali. Siap…

Muthiah : Lazimnya, resipi ini Muthiah buat sebagai menu tambahan sekiranya lauk-pauk yang dibuat sempoi sangat… Hehehe….

Monday, April 12, 2010

Sambal ikan bilis (nasi lemak)


Bahan-bahan

Ikan bilis
Bawang merah, bawang putih, cili api (bagi penggemar masakan pedas) – ditumbuk
Bawang besar - dimayang
Cili kering yang siap dikisar
Sos cili
Garam secukup rasa (tidak mahu letak pun, tidak apa – sos dan ikan bilis sudah terasa masin)
Gula secukup rasa (tidak mahu letak pun tidak apa – letak untuk kurangkan kepedasan)

Cara membuatnya

1- Goreng ikan bilis dengan minyak panas. Siap… letakkan ke tepi.

2- Tumis bahan siap ditumbuk dengan bawang besar sehingga naik bau.

3- Masukkan cili kering, sos cili, garam serta gula. Kalau hendak berkuah, letakkan sedikit air. Dan… siap.

Muthiah : Kadar kolesterol pada masakan nasi lemak agak tinggi. Jadi, elakkan daripada memilih nasi lemak sebagai menu utama setiap hari. Kadang-kadang, OK :)

Monday, April 5, 2010

Nasi Lemak (nasi)


Bahan-bahan

Beras
Bawang merah – dihiris
Sedikit minyak (boleh juga guna mentega)
Sedikit garam
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
Biasanya, orang guna santan. Namun, Muthiah selalu buat nasi lemak tanpa santan.

Cara membuatnya


1- Basuh beras dan letakkan air secukupnya. Kemudian, panaskan di atas dapur/ rice cooker.

2- Dalam masa yang sama, masukkan bahan-bahan di atas sekaligus.

Bagi yang hendak guna santan, boleh ganti air pada arahan (1) tadi dengan santan. Sedap… berlemak tetapi tidak cukup baik untuk kesihatan.

Lain-lain

1- Telur rebus – dibelah 2 atau 4

2- Timun batang – dipotong serong

Durasi penyediaan– 15 – 20 minit (termasuk penyediaan sambal ikan bilis)

Muthiah : Kadang-kadang, Muthiah bekalkan suami dengan nasi lemak. Maklumlah, penyediaannya mudah.