Monday, August 16, 2010

Ikan bawal masak asam pedas tempoyak


Hehe… Tidak pernah dibuat tetapi apabila pertama kali membuat… sedap dan menyelerakan. Cuba jangan tidak cuba ;)

Bahan-bahan

1 ekor ikan bawal –siap disiang
Bawang putih (2-3ulas), bawang merah (3-4ulas), lengkuas, kunyit, lada kering (3-4 biji) – dikisar
Garam dan gula secukup rasa
Daun kesum
Tempoyak
Asam keping

Cara membuatnya

1- Tumis bahan dikisar sehingga naik bau.

2- Masukkan garam dan gula secukupnya.

3- Masukkan ikan bawal dan tutup dengan tudung kuali.

4- Masukkan daun kesum, asam keping dan tempoyak. Sedappp…

Muthiah : Another new favourite menu.

** Orang buat masak asam pedas letak air banyak dan tidak guna ikan bawal tetapi kali ini, asam pedas tempoyak, Muthiah cuba guna ikan bawal. Sedap…suami pun menambah dua kali.

No comments:

Post a Comment