Monday, March 29, 2010

Sup ayam (Nasi ayam)


Assalammualaikum. Hmmm… baru-baru ini, Muthiah ada berkongsi resipi sup kosong, bukan? Insya-Allah, kali ini kita ‘upgrade’ sup berkenaan. Alhamdulillah, suami suka. Siap cadang buka kedai lagi ;)

Bahan-bahan

Air rebusan bersama-sama dengan ayam yang sudah dipotong kecil. Sewaktu merebus, bolehlah letak sup bunjut serta ubi kentang terus.
Bawang putih, bawang merah, halia – dihiris halus.
Tomato – dibelah 4
Cili merah – dipotong serong
Garam secukup rasa
Lada sulah (kalau tidak mahu letak pun, OK)
Daun sup dan daun bawang

Cara membuatnya

1- Masukkan bawang yang sudah dihiris ke dalam air rebusan ayam (tidak perlu letak minyak).

2- Setelah menggelegak, masukkan tomato, cili merah, lada sulah serta garam. Tunggu seketika.

3- Kemudian, bolehlah angkat dan taburkan daun sup serta daun bawang di atasnya. Kalau hendak sedap lagi, taburkan juga bawang goreng. Siap…

Muthiah : Mudah, bukan?

No comments:

Post a Comment