Pertama kali menyediakan kueh teow ladna. Hmmm… rasanya, bolehlah cuma kuahnya terkurang. Apa pun, tetap licin. Insya-Allah, selepas ini Muthiah akan cuba buat lagi sampai rasa macam di kedai.
Bahan-bahanKueh teow – dibersihkan, direndam dengan air suam.
Bawang putih, bawang merah, lada hitam – ditumbuk
Ayam – dipotong halus
Sotong, udang
Lobak merah– dipotong dadu
Sawi, cili merah, putik jagung – dipotong
Tepung jagung – campur dengan sedikit air
Sos tiram, sos tomato
Telur – pecahkan di dalam mangkuk dan kacau
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya1- Tumis bahan ditumbuk sehingga naik bau.
2- Masukkan ayam, sotong dan udang.
3- Selepas itu, masukkan pula sos tiram, sos tomato, garam dan gula (Muthiah ikut resipi mami yang masukkan garam dan gula sewaktu masukkan bahan-bahan perasa). Masukkan pula air bersama dengan lobak merah.
4- Kemudian, masukkan sayur-sayuran lain. Setelah berapa ketika, masukkan tepung jagung yang sudah dicampur dengan air.
5- Akhir sekali, masukkan telur. Kacau sampai rata.
6- Setelah siap, cuah di atas kueh teow yang siap ditos.
Muthiah : Insya-Allah, selepas ini, hendak buat mee hailam pula ;)
No comments:
Post a Comment