Monday, December 20, 2010

Kueh teow ladna


Pertama kali menyediakan kueh teow ladna. Hmmm… rasanya, bolehlah cuma kuahnya terkurang. Apa pun, tetap licin. Insya-Allah, selepas ini Muthiah akan cuba buat lagi sampai rasa macam di kedai.

Bahan-bahan


Kueh teow – dibersihkan, direndam dengan air suam.
Bawang putih, bawang merah, lada hitam – ditumbuk
Ayam – dipotong halus
Sotong, udang
Lobak merah– dipotong dadu
Sawi, cili merah, putik jagung – dipotong
Tepung jagung – campur dengan sedikit air
Sos tiram, sos tomato
Telur – pecahkan di dalam mangkuk dan kacau
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya

1- Tumis bahan ditumbuk sehingga naik bau.

2- Masukkan ayam, sotong dan udang.

3- Selepas itu, masukkan pula sos tiram, sos tomato, garam dan gula (Muthiah ikut resipi mami yang masukkan garam dan gula sewaktu masukkan bahan-bahan perasa). Masukkan pula air bersama dengan lobak merah.

4- Kemudian, masukkan sayur-sayuran lain. Setelah berapa ketika, masukkan tepung jagung yang sudah dicampur dengan air.

5- Akhir sekali, masukkan telur. Kacau sampai rata.

6- Setelah siap, cuah di atas kueh teow yang siap ditos.


Muthiah : Insya-Allah, selepas ini, hendak buat mee hailam pula ;)

No comments:

Post a Comment