Monday, February 1, 2010

Ikan singgang


Bahan-bahan

1 ekor ikan tongkol
Bawang putih serta lengkuas (dihiris halus)
1 biji kacang bendi (hendak potong 2 pun tidak apa… tidak mahu potong pun tidak apa)
1 @ 2 keping asam gelugur (dikenali juga dengan nama asam keeping)
Cili api
Budu (huhu… Muthiah tidak letak budu sebab stock budu sudah habis)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

1- Letak air di dalam periuk dan masukkan semua bahan di atas sekaligus (kecuali garam, asam keping dan budu).

2- Setelah menggelegak, masukkan garam, asam keping serta budu. Siap….

Muthiah : Sejak Muthiah berpindah ke Terengganu, masakan ikan singgang adalah salah satu menu kegemaran Muthiah.

2 comments:

  1. Assalamualaikum.wrm.wbt
    1st time dgar letak budu dlm singgang wpun org terengganu (,")

    ReplyDelete