Bahan-bahan1 ekor ikan tongkol
Bawang putih serta lengkuas (dihiris halus)
1 biji kacang bendi (hendak potong 2 pun tidak apa… tidak mahu potong pun tidak apa)
1 @ 2 keping asam gelugur (dikenali juga dengan nama asam keeping)
Cili api
Budu (huhu… Muthiah tidak letak budu sebab stock budu sudah habis)
Garam secukup rasa
Cara membuatnya1- Letak air di dalam periuk dan masukkan semua bahan di atas sekaligus (kecuali garam, asam keping dan budu).
2- Setelah menggelegak, masukkan garam, asam keping serta budu. Siap….
Muthiah : Sejak Muthiah berpindah ke Terengganu, masakan ikan singgang adalah salah satu menu kegemaran Muthiah.
Assalamualaikum.wrm.wbt
ReplyDelete1st time dgar letak budu dlm singgang wpun org terengganu (,")
ehe...belajar dari ore kelate...
ReplyDelete