Monday, February 8, 2010

Bihun goreng


Bahan-bahan

Bihun - direndam dalam air suam (jangan guna air panas. Takut bihun kembang)
Bawang putih, bawang merah, cili api (dalam 2 tangkai) dan ikan bilis - ditumbuk (kalau tidak mahu letak ikan bilis pun, tidak apa)
Ayam/ fishball/ fishcake/ udang/ sotong/ daging - dipotong
Lada kering yang siap dikisar
Sos cili
Sos tiram
Sawi, taugeh, tomato, cili
Garam sedikit
Kicap (Muthiah guna kicap kipas udang)

Cara membuatnya

1- Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.

2- Masukkan ayam (serta 'teman-teman' yang seangkatan dengannya).

3- Kemudian, baru masukkan cili kering, sos cili, sos tiram serta garam secukup rasa. Mami (ibu angkat Muthiah) pesan... masukkan bahan-bahan ini sekaligus. Selepas itu, tambah air mengikut kesesuaian.

4- Masukkan sayur, disusuli dengan bihun yang siap direndam tadi. Kacau sehingga rata. Selepas itu, letaklah kicap. Siapppp...

Untuk hiasan, boleh letak daun sup, daun bawang serta timun. Hendak tabur telur yang sudah dihiris pun OK. Sedap....

Tambahan : Kalau hendak buat pencecah mudah... Gampurkan cili api yang sudah ditumbuk ke dalam kicap.

Muthiah : Suami suka, isteri GUMBIRA...

No comments:

Post a Comment